Berichten

20 Km van Brussel, zon speelt scherprechter.

Zondag 29 mei kwamen 30000 lopers aan de start in de 20 km van Brussel. Hoewel  ’s ochtends het weer eender nog naar de herfst leek te neigen, was ’s middags de zon van de partij en die maakte het golvend parcours van Brussel er niet makkelijker op.

In tegenstelling tot andere edities waren er dit jaar maar weinig LGP-ers aan een startnummer geraakt en was de vertegenwoordiging niet zo ruim.

An De Ridder kwam toch glunderend over de finish. Zij had haar doel op 2 uur gesteld en deed met 1 u 55′ gelijk 5 minuten beter. Pascal Bodson tekende met 1u24′ voor de snelste LGP-tijd, maar moest toch wat tijd toegeven tegen over de vorige editie. Aanvankelijk liep het best soepel, maar de tunnels en plotse warmte dwongen Pascal om het tempo terug te schroeven. Al bij al toonde hij zich toch tevreden en stelde dat hij nu een doel heeft voor de volgende editie. Rudi (Vlemme) vond niet echt het juiste ritme (nog wat naweeën van de marathon in Praag) en speelde op veilig. Toch ietwat onder de indruk van het grote aantal lopers die dienden afgevoerd te worden werd ‘gezond uitlopen’ zijn doel en klokte uiteindelijk af in 1u 41′.

*Update 30-05
Tussen de 29997 andere deelnemers zaten nog meer LGP-ers. Vanmiddag bereikte ons het resultaat van Patrice (Serneels) die 2u 05′ nodig had om het lastige parcours te overwinnen. Minder verging het bij ‘Don’ Leo (Vandenbleeken). Leo, die ooit zijn allereerste wedstrijd in Brussel liep, zou dit jaar zijn voor de 15e maal het strijdtoneel betreden. Een slepende blessure maakte dat de voorbereiding van Leo niet zo optimaal verliep, maar de 10-miles en een aantal trainingsloopjes die hij probleemloos afwerkte, deden hem besluiten om toch aan te treden. Aanvankelijk leek het wel te lukken, maar bij de tunnelzone (eigenlijk Leo’s lievelingsstukje) begon het mis te lopen en  besloot Leo om voortijdig uit de wedstrijd te stappen. Voor hem zelf was dit echt balen want dit kwam nooit eender voor in Leo’s lange loopcarrière. Wie echter nadien de ravage in ogenschouw nam, kan alleen hem alleen maar gelijk geven.  Leo zat in elk geval niet bij die 550 deelnemers die verzorging nodig hadden en volgend jaar wacht er zeker een herkansing.


 

10 reacties op “20 Km van Brussel, zon speelt scherprechter.”

 1. vlemme schreef:

  Het was voor mezelf eerst eventjes balen. Ik had er bij de inschrijvingen dik naast gegrepen en eventjes zag het er uit dat ik mijn 8e deelname op rij kon vergeten. Toch viel er een appeltje uit de kast en kon ik een nummer ‘lenen’ van een clubgenoot die op het laatste ogenblik moest afhaken.

  ’s Morgens zag het er nog behoorlijk ‘herfstig’ uit en leek het wel mij weer te worden. Bij onze aankomst in Brussel gaf de zon een volle 100 % van de partij en bleek al snel dat ik vestimentair niet echt de juiste keuze had gemaakt. Enfin, dan maar met een t-shirt en hopen dat we onderweg voldoende verkoeling vonden.

  Mijn ‘geleend’ startnummer gaf mij recht op de gebruikelijke startplaats tegen de bogen. Omdat het de martathon van Praag toch nog wat in de benen zat en ik de afgelopen week ook nog wat geplaagd werd door ruglast, lag het voor de hand dat ik het wat rustig aan ging doen. De eerste kilometers kon het door de massa trouwens niet anders.
  Toen we aan het Justitiepaleis de tunnels indoken, werd het meteen duidelijk dat de warmte ook hier haar duit in het zakje zou doen en het de deelnemers niet makkelijk zou maken.
  Elk plekje schaduw werd ten volle benut en geen enkele drankpost werd overgeslagen. Een tempo van 12 km/u was mogelijk en al bij al zou mijn tijd van vorig jaar (1u 35′) er kunnen inzitten, maar dat was duidelijk buiten de finale gerekend. Bij het inzetten van de gevreesde Tervurenlaan moest ik niet één maar twee tandjes terug. Krampen en steken in de zij maakten duidelijk dat ik op mijn tandvlees zat. Wanneer ik op dat ogenblik nog eens langs een ziekenwagen moet waar men met man en macht atleet (*) tracht te reanimeren, werd de automatische piloot op ‘relantie’ geplaatst en was er slechts nog een doel namelijk gezond aankomen.
  Al was de tijd iets minder, toch was ik gezien de omstandigheden best wel tevreden.
  Deze editie kende dan misschien wel een succesaantal deelnemers, qua sfeer was het dit jaar toch een pak minder. De rijen supporters stonden minder dik langs het parcours en dat maakt deze wedstrijd toch altijd wel speciaals. Volgend jaar beter…?

  (*) Vandaag in de krant gelezen dat deze atleet een 26-jarige brandweerman uit Gent was die, alle reanimatiepogingen ten spijt, het helaas niet gehaald heeft. µ

  sfeerbeelden op de website van Le Soir

 2. gert beyers schreef:

  een dikke proficiat aan de LGP’ers van Brussel. mooi gelopen daar, met een minder mooi resultaat dat me jammer genoeg doet terugdenken aan oktober. en sluit me aan bij de Vlemme. beter 2 tanden terug, dan erover gaan.

  • vlemme schreef:

   Idd Gert, die beelden kwamen ook bij mij weer voor de geest. Al kan het uiteraard ook bij de bakker gebeuren. Deze situaties kan je immers nooit uitsluiten. Ook hier was ontzettend snel hulp ter plaatse, maar vaak wint Moeder Natuur. Of je nu wil of niet…

 3. Bodsy schreef:

  Mijn kort verslagje over Brussel :
  Ik had veel getraind, ook goed getraind , maar in tegenstelling tot 2 jaar terug geen voorbereidingswedstrijd gedaan, wat ik wel nodig heb ; heeft te maken met vertrouwen, wedstrijdtempo enz.. is nog voor iedereen verschillend. Maar toch ik zou die 1h20 eens gauw gaan fiksen, was ik effe vergeten hoe zwaar die omloop was zeg, en eens je motor wat opgeblazen is het nog moeilijk tempo te vinden, je probeert hier wat te recuperen en daar wat te recuperen . maar het tempo stokt en je vind geen ritme meer …de veer was gebroken en de 2de helft was klote , steken in de zij, beentjes die wat sputteren , en een opperbest humeur. maar eens over de finish gebold , was dit allemaal snel vergeten , en was ik blij dat ik er toch bij was, en een goeie uitgangspositie heb voor volgend jaar ..als ik terug mee mag doen van baxter tenminste. Tot volgend jaar 20 Van Brussel!!!

 4. ronny schreef:

  Ondanks het lekkere terras weer, knap gelopen daar in Brussel die LGP’ers.
  Prrrroficiat allemaal.

 5. kdecombes schreef:

  Het Brussels avontuur!
  Zondag was het eindelijk zover: 20 km van Brussel! Het hoofddoel van het loopjaar! Wel een tandje trager (zeg maar een TAND) dan de andere LPG-leden, maar niet met minder plezier!
  Zoals Vlemme al zei, ’s morgens was het weer zalig fris, maar helaas was het in de namiddag veel te warm, al was er voldoende bevoorrading onderweg, ook voor mijn tijdcategorie!
  Heb al eens meegelopen in 2005 en 2007, maar was vergeten hoe zwaar het was. Ons mama (Patrice) moest ik al snel lossen…Die tunnels, die bergop-kes, twas zweten en stoempen, maar tbleef plezant en dat is het voornaamste! Den isostar drank op km 13 gaf een geweldig fris gevoel, maar helaas besloten mijn benen vanaf km 15 wat trager te bewegen en toen moest de bekende km 17 (Tervurenlaan) nog komen… Met een aanmoedigende en meelopende supporter (papa) die energie had voor 20 was ik uiteindelijk toch boven geraakt en dan lag de finish in zicht. Maar na het zien van de te reanimeren atleet (die lag er nog steeds… zelfs toen ik nog voorbij kwam) was het op het gemakske naar de finish bollen. Al moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat een spurtje er ook niet meer inzat :o) Het doel was 2u20 en ik heb het juist gehaald: 2u19! jihaa!
  In 2005 had ik een tijd 2u39, in 2007 2u29 en vier jaar en twee kinderen later 2u19, dus volgend jaar ga ik voor de 2u09 :o)

  • vlemme schreef:

   Toch knap Kim, ’t was best zwaar en de Tervurenlaan zijn we elk jaar opnieuw vergeten tot we er weer voorstaan, dat zal helaas altijd zo blijven. Toch maar weer mooi gedaan.. Topie

Geef een reactie