Berichten

Wedstrijdverslag 4e Bikeaholic Off-Road-Duathlon

Wedstrijdverslag:

Kort voor de middag ging het eerste startschot af voor de Discovery-duathlon. Een wedstrijd over korte afstand (1.8K – 11 K – 1.8K) en ideaal voor iedereen die wil kennismaken met deze sport.  Elk jaar opnieuw merkt men een toename van het aantal deelnemers in deze groep. Hieruit blijk dat de doelstelling van deze organisatie, deze sport meer bekendheid geven onder het ruime publiek, steeds meer behaald word .Wie denkt dat er daarom op deze afstand minder hard wordt gestreden, is er aan voor de moeite.
Bij de heren legden Nicolas Delaet en Robbe Commissaris elkaar het vuur aan de schenen. Zij werden gevolgd door Jens van Looveren en Koen Bens. Deze laatste kwam vooral in de fietsproef zeer sterk voor de dag. Na een sterke afsluitende loopproef was het Delaet die aan de finish de handen mocht opsteken.
Bij de dames kwam Liesbeth Monsecour als eerste de wisselzone in. In het MTB-gedeelte moest zij echter haar meerdere erkennen in Karen Commissaris, jong aankomend cyclocrosstalent. Dankzij deze voorsprong, won Karen de wedstrijd. Helen Koch vervolledigde het podium en werd derde dame. Bij de duo’s wisselden de virtuele podiumplaatsen voortdurend. Hier haalde het mixed duo Moulin Rouge het in de sprint van Joeri en Michael Deleener. Het brons ging naar het duo Seppe en Ludo Commissaris. Waardoor bijna heel de familie Commissaris op het podium mocht.

Na de Discovery stond er een Kidsduathlon geprogrammeerd. 36 kids stonden te trappelen aan de startlijn om hun proef af te leggen.  Ook hier stellen de organisatoren een toename van het aantal deelnemertjes vast. Waar sommigen al aan hun 4e editie toe waren, maakten anderen dan weer hun eerste prille off-roaddebuut, maar daarom niet minder strijdvaardig. Van bij het startsignaal kon men merken dat het menens was bij het jonge volkje. Jesper Westerlinck, winnaar van de vorige editie, ontbond onmiddellijk zijn duivels en liep aan een verschroeiend tempo. Hij dook als eerste de wisselzone in, gevolgd door de rest van de kids. Na de eerste van de drie fietsronden kon men al vaststellen dat Stefan Ysenbaert een begenadigd fietser is. Met zijn ervaring in de jeugdreeksen in het veldrijden wist hij een ruime voorsprong uit te bouwen waarmee hij comfortabel naar de overwinning kon lopen. Achter hem werd er fel gestreden voor de twee andere podiumplaatsen. Aan de meet was het Wout Stassen die Jan Bomans in de sprint versloeg en tweede werd. Bij de meisjes verraste de jonge Noa Claes door in haar eerste wedstrijd al meteen als eerste meisje aan te komen en meer dan de helft van de jongens achter zich te laten. Een straffe madame dus. Na deze mooie jeugdwedstrijd kan gerust gesteld worden dat er mooie talenten in de wachtkamer zitten. Het kidsnummer werd trouwens ook fel gesmaakt door de supporters.

Afsluitend stond in de namiddag de Adventure-duathlon op het programma. Voor deze lange proef die bestaat uit 3.6 km lopen, 22km MTB en afsluitend terug 3.6 km lopen, stonden  125 solo’s en 48 duo’s aan de startlijn. Van bij aanvang zat topfavoriet en meervoudig winnaar Yeray Luxem mee bij de koplopers. Na de eerste  loopronde kwam Luxem samen met veldloopspecialist Sam Valgaeren afgescheiden door. Van kortbij gevolgd door ‘ atleten op rust ‘ , een duo met Dimitri Teugels als loper. De andere favorieten volgden op korte afstand. Bij de eerste wissel gingen Valgaeren en Luxem samen de wisselzone in, van kortbij gevolgd door Stefan van Aelst . Bij de dames fietste tweevoudig winnares Silke Baumer als eerste de wisselzone uit. Winnares van 2012 en MTB specialiste Kristien Nelen volgde daar op 1m15’, samen met Leen Adams.
Na de eerste van de vier MTB-ronden werd snel duidelijk dat Luxem niemand in zijn buurt duldde en begonnen was aan een indrukwekkende solotocht.  Bij de achtkoppige groep die de achtervolging op Luxem hadden ingezet moest Valgaeren de rol lossen. Luxem fietste een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar, waarmee hij zeer ontspannen naar zijn derde overwinning kon lopen . Voor de tweede en derde plaats bij de seniors werd er gestreden tussen Wouter Wuilmus, een MTB-specialist en Kris Driessens. In een spannend tweede loopgedeelte bleek Wuilmus de sterkste.
Bij de masters was Nick Baelus, tweede plaats solo all-round, oppermachtig. Hij  zat mee in de achtervolgende groep  en liep hiermee onbedreigd naar de overwinning bij de masters. Door het uitvallen van Eddy Buts in het tweede loopgedeelte (toen op de 2de plaats) werd het nog zeer spannend voor de andere podiumplaatsen. Paul van Riel, atleet van WOP – Wezels Omslagpunt hield ‘thuisspeler’ en LGP’er Pascal Bodson achter zich en werd tweede. Deze laatste toonde zich bij afloop bijzonder gelukkig over zijn podiumplaats en stelde dat hij zeer diep was gegaan.
Spanning ten top bij de duo’s. Drie teams liepen na het MTB-ken samen de wisselzoneuit zodat de afsluitende loopproef de winnaar zou bepalen. Het PAXX-global-off-road-team hadden met Guy Arnouts de snelste loper in huis en mochten op het hoogste podium bij de duo’s.  Team RCCM (Patrick en Sven) werd tweede na een beklijvend duel met het  Cyco-team met Wim van Linden en Robby Bodson die het podium volledig maakten.

Bij de dames kon Baumer haar voorsprong niet vasthouden. Kristien Nelen haalde haar in de tweede ronde in en vatte met een kleine twee minuten voorsprong de afsluitende loopproef aan.
Baumer gaf zich echter niet gewonnen en begon aan een indrukwekkende inhaalrace. Na de eerste ronde had zij bijna een minuut van haar achterstand goedgemaakt. Neelen controleerde echter perfect en verzekerde zich met ruim een halve minuut van haar tweede opeenvolgende zege in Berendrecht.  Leen Hannes, die dochter Noa mee op het podium nam omdat die haar mama gedurende heel de wedstrijd hard had aangemoedigd, maakte het damespodium compleet.
Na deze geslaagde editie durven de organisatoren al stilletjes uitkijken naar de lustrumeditie in 2014.

Geef een reactie