Berichten

6e Bikeaholic Off-Road-Duathlon in apocalyptische omstandigheden

Zondag 29 maart werd in Berendrecht de 6e Off-Road-Duathlon van Lopersgroep Putte georganiseerd. Onder haast apocalyptische omstandigheden werkten 200 atleten een loop- en mountainbiketraject af in het bosrijke grensgebied ten Noorden van Antwerpen.

Niet alleen de atleten tekenden present. Ook de voorspelde regen en wind maakten hun opwachting. Bakken water met daarbovenop een strakke wind, herschiepen het anders zo soepel te berijden parcours tot een kilometerslang modderspoor dat genadeloos elke druppel energie uit de deelnemers zoog en hen geen meter recuperatie gunde. Net als de bomen, kreunden ook zij onder de beukende wind en striemende regen. Ze bogen wel, maar braken niet. Moegestreden en leeg, maar toch tevreden dat ze het beest hadden overwonnen, gaven zowel de sporters als organisatoren aan dat dit de zwaarste editie ooit was.

De dag werd geopend met de Discovery-duathlon of de cross over korte afstand. (2-11-2).

 

De eerste rondetijden leerden snel dat de deelnemers het niet cadeau zouden krijgen. Toch weerhield dit Michiel de Laet niet om deze wedstrijd naar zijn hand te zetten. Afwachtend gestart in de eerste loopproef, toonde hij zich outstandig in het mountainbiken en nam de leiding die hij in het afsluitende loopgedeelte nooit meer zou afgeven. Arno Matheeusen klampte aan maar moest in de laatste kilometers de rol lossen. De derde plaats was voor Tim Bosmans.

Bij de dames stond er net als vorig jaar geen maat op Veerle Kiebooms. Ze leidde van start tot finish. Nancy Sterk, lid van de organiserende club legde verdienstelijk beslag op de tweede plaats en Kim Moens knokte zich naar het brons.

Bij de duo’s demonstreerden Jurgen Schuybroek en Danny Gotink van het team ACK hun goede vorm. Schuybroek zette een sterk fietsnummer neer waarna Gotink hun zege kon prolongeren. Zilver was voor team De Preparékes en brons voor Ludo en Robbe Commisaris.

Bij de kids stonden er ondanks de omstandigheden toch twaalf deelnemertjes aan de start.
In het eerste deel toonde Tuur Jacobs zich als snelste loper, kort gevolgd door Wout Stassen en Robbe Geudens. Bij het mountainbiken gingen Jacobs en Stassen (beiden lid van het MTB Noorderkempen jeugdteam) er samen vandoor en maakten er een onderlinge strijd van.

Met een demarrage in de laatste fietsronde kon Stassen als leider het laatste loopgedeelte aanvatten. Jacobs, nooit echt ver weg, moest in de laatste tientallen meters in Stassen zijn meerdere erkennen die hiermee voor het tweede jaar op rij winnaar werd van de kidsrun. Uit de achtergrond kwam Senne Schuybroek nog sterk oprukken en ging aanvankelijk vlot over Geudens.  Omdat de voorsprong van het leidersduo te groot was, werd de strijd voor de derde plaats in een sprint beslecht in het voordeel van Geudens.

Bij de meisjes slechts een deelneemster, Chelsea Schuybroek (dochter van Jurgen en zus van Senne). Zij hield zich toch mooi staande tussen al het jongensgeweld en mocht ook het podium op.

Het klapstuk van de dag werd de Adventure of de lange proef (4-22-4). Kort na de start serveerden de weergoden nog meer striemende buien en steeds feller aantrekkende wind. Gelukkig werd de wind in het bos wat gebroken en bleven ‘Gent-Wevelgem’-taferelen achterwege.

Al even traditioneel op dit evenement is de verschroeiende start van het 140-koppige deelnemersveld. Veld- en afstandsloper Jan Adriaensen (duo met vader Marc)  ging er als een speer vandoor. Niemand die hem kon of durfde te volgen op dit glibberige parcours. Zelfs de begeleidende fietser had problemen met zijn tempo.  Bij de achtervolgers nam Ruben Geys de kop in de achtervolging met de favorieten.

Bij de dames was liep  Birgit Massagé onmiddellijk naar de leiding en zou deze plaats nooit meer afstaan. Een kopie van haar wedstrijd in Retie waar ze Belgisch kampioene  werd.
De 22 MTB-kilometers werden een uitputtingsslag. Tom Van Aelst (duo Shop2Run met Dimitri Teugels) nam resoluut de leiding. Dat Van Aelst in goede doen is bewees hij dit seizoen al door haast overal waar hij verschijnt met de bloemen aan de haal te gaan.

Ondertussen bij de solo’s volgden mountainbikers Micha van den Eynden, Wouter Wuilmus (bijna geboren in dit bos) en Bart Borghs in elkaars spoor. Kort gevolgd door Ruben Geys en Rik Thijs.
Er ontrolde zich een strijd van mens en materiaal tegen de elementen. Krakende fietsen met daarop haast onherkenbare strijders. Hoe zwaar het fietsparcours was, bewijzen de tijden. De snelste ronde was twaalf  minuten trager dan de gemiddelde rondetijden van vorig jaar.

Tegen de suprematie van het duo Van Aelst-Teugels was geen kruid gewassen. Bij de laatste wissel waren zij al zege zeker. Nog voor van den Eynden, eerste solo en achtervolger, de wisselzone in kwam had Teugels al een boslus voorsprong. Het duo-podium werd vervolledigd door het Cyco Endurance-team en team Fysir.

Voor de zege bij de solo’s moest in het afsluitend loopgedeelte nog gestreden worden. Wuilmus wisselde op 20 seconden na van den Eynde en startte de achtervolging.  Borgs, die zijn power niet kon benutten op het verraderlijke technische parcours, keek al tegen een kloof van twee minuten aan.
Wuilmus liep de achterstand dicht en kroonde zich voor de eerste keer tot winnaar van deze wedstrijd. Dat hij dit deed in zijn hometown, maakte deze overwinning voor hem helemaal bijzonder. Van den Eynden op twee en Bart Borghs maakte het podium compleet.

Bij de dames was het nog even schrikken toen Massagé en de Wulf samen in de wisselzone stonden. Supporters vreesden dat Massagé een foute kledijkeuze had gemaakt en teruggeslagen werd door de kille weersomstandigheden. Zij werden snel gerustgesteld toen Birgit met een brede glimlach haar controle verraadde.  Winst dus voor Birgit Massagé , gevolgd door Sofie de Wulf en Lore van de Perre.

Moet er nog water zijn?

Deze editie wordt zonder twijfel geboekstaafd als de zwaarste in de geschiedenis van de Bikeaholic-Off-Road-Duathlon Berendrecht. Zowel voor deelnemers, supporters als organisatoren. Deze laatste hebben met man en macht moeten strijden om alles in goede banen te leiden en al het materiaal aan de grond te houden, teneinde de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen. Net voor het afsluiten dreigde het even mis te gaan toen een tent zich wou overgeven aan de wind en hiermee de tijdsregistratie bijna in het honderd stuurde. Gelukkig bleef de schade beperkt en kon tijdig met de afbouw van het evenement begonnen worden. Nog voor de storm in alle hevigheid losbrak lag het parcours er terug netjes opgeruimd bij. Een extra opsteker voor het vrijwilligersteam.

Uitslagen en foto’s op de duathlonpagina of op de Facebookpagina van off road duathlon lopersgroepputte. (www.facebook.com/pages/Bikeaholic-Off-Road-Duathlon-LopersGroep-Putte)

Geef een reactie